Boligindretning,  DIY

Vores puslebord: DIY guide til #ikeahack

Vores hjemmelavede puslebord – #ikeahack

I vores lejlighed på Frederiksberg havde vi ikke helt plads til ‘en pæn’ pusleplads, så der havde vi installeret os bag en dør med det simple SNIGLAR møbel fra IKEA. Jeg har dog altid drømt om en lidt pænere og bredere løsning, da man alligevel bruger pladsen en hel del.

Med en lille ny på trapperne, gik vi på jagt efter en ny, fin løsning. Eneste krav var, at der skulle være plads til at sætte et vandbad osv. på pladen også, da det smalle bord fra IKEA udfordrede os noget på den front.

Det vi i vores jagt hurtigt fandt ud af var, at pæne pusleborde a) er rigtig svære at opdrive og b) koster en mindre formue! Med alt det udstyr man iøvrigt skal anskaffe sig, når man får børn, var der ikke plads (eller lyst) i budgettet til også at lægge 5000,- for et puslebord. Vi besluttede os derfor for at lave et selv, dog med det afsæt, at ingen af os har hænderne skruet sådan rigtig godt på. 🙂

I min søgning faldt jeg over Acies fine hjemmelavede puslebord, hvilket blev vores afsæt.

Kommoden ved navn BRUSALI fra IKEA var i mellemtiden desværre udgået, men vi var heldige at finde den på DBA.dk til 350 kr. i fin stand.

Hermed følger en lille step by step guide til vores DIY puslebord:

Step 1: Vi fik skåret en plade og nogle kanter af 12 mm tyk MDF i Bauhaus. Skønt og nemt, når de lige kan lave de snit, man har brug for, så man ikke selv skal igang med sav (når man iøvrigt heller ikke ejer den slags). Målene var nemme at bestemme ud fra den puslepude, vi i forvejen havde.
Step 2: Vi tegnede en runding på hjørnerne (dem mod fronten) og savede dem selv med en stiksav. Herefter sleb vi dem grundigt, så de er sikre at røre ved for små hænder.
Step 3: Siderne blev monteret på bunden og vi skruede derefter selve puslepladen fast på kommoden og spartlede alle skruehuller.
Step 4: Herefter sleb vi hele kommoden let med groft sandpapir (korn 40) og herefter efter med noget finere (korn 120). Klart det mest kedelige ved hele projektet, men nok godt givet ud, når man vil trylle et laminatmøbel om til noget pænere. 😉 Så vaskede vi den ned med vand og lod den tørre.
Step 5: Møblet fik et enkelt lag grunder.
Step 6: Farven vi har valgt er fra Flügger og er fra deres Farrow & Ball farvekort. Den hedder Ball Green no. 75. Tålmodigheden blev lidt udfordret, da det krævede tre lag maling, før det blev rigtig pænt og jævt. Det var klart nemmere at få MDF’delen pæn end det laminat, kommoden var bygget af. Men pænt blev det faktisk og efter et-to døgns tid, hærdede det også overraskende pænt op. Jeg var lidt bange for, om man trods slibe- og grundearbejdet, alligevel ville kunne kradse malingen af, men det var slet ikke tilfældet.
Step 7: Endelig satte vi nogle nye greb på i børstet messing fra Skjalm P, som jeg fandt her. Det gav ligesom lige det sidste løft til møblet og står flot til den grønne farve.

Jeg er virkelig glad for resultatet og er kæmpe fan af, at vi ofrede nogle timer for at skabe noget selv. Ikke helt fra bunden, nej, men alligevel noget, der er helt vores eget. Og så er jeg også glad for, projektet alt i alt med kommode, maling, MDF og greb ikke løb op i mere end omkring 800 kr. 🙂

Det færdige resultat – #ikeahack

28 kommentarer

 • Matilde

  Hej Marie
  Super fin guide du har lavet.
  Står selv i den situation, at vi ikke har meget plads i lejligheden og tænkte selv at kaste os ud i netop sådan et projekt som dit. Må jeg spørge hvad de forskellige mål er? Her tænker jeg specielt dybden med puslepladen. Fra enden og ud mod rummet. Håber det giver meningen.
  Mvh Matilde

  • Marie Eigen

   Hej Matilde. Beklager meget den sene respons! Jeg tog udgangspunkt i, hvad en puslepude måler. Den vi har måler 62 i længden, så det gør pladen også. 🙂
   Kh

 • Julia Maria Sciolla

  Må jeg spørge om I skruede siderne på siden af selve plade eller ovenpå pladen? Er nemlig selv igang med puslebords projektet ☺️

 • Rikke Elbek Bregninge

  Hej
  Virkelig fin puslekommode du har lavet! Hvad grundede i mdf-pladen med? Når jeg læser om maling af mdf er det især kanterne som er problematiske at male, hvad er din erfaring med dette?

  • Marie Eigen

   Hej Rikke.
   Jeg tror, det var helt almindelig trægrunder – det holder super fint, så min erfaring er, at det kan man sagtens. 🙂
   Kh Marie

  • Marie Eigen

   Hej Michelle.
   Vi målte efter den puslepude, vi havde valgt – så passer tingene sammen. 🙂 På ydersiden måler de 9 cm i højden.
   Kh Marie

 • Cecilie Hansen

  Hej,

  Hvor er det bare fint! Holder malingen stadig fint? Overvejer selv at kaste mig ud i projektet. Og som en af de andre har spurgt om, hvordan har du så fastgjort selve puslepladen? Bare med et vinkelbeslag bagpå? Eller ligger den bare løst?

  • Marie Eigen

   Hej Cecilie.
   Ja, det holder stadig vildt fint, der er ingen steder, hvor malingen er kradset af. Den er skruet ned i toppen på kommoden og så er skruehullerne spartlet. 🙂
   Kh Marie

 • Lousie

  Hej Marie.

  Så smukt et bord altså! Har fået en ustyrlig trang til at lave en copy-past 😀 Vi skal nemlig flytte væk fra vores klap-ud puslebord der har tjent os godt non-stop de sidste 7 år, men vi har stadig brug for en pusleplads til yngstebarnet (også en Ingrid :)) – Men hvordan fungere højden på siderne synes du? Er det ok de ikke er højere eller kunne det måske være et hit hvis de var lidt højere end puden så baby ikke triller (aka vrider sig fordi hun ikke gider) ud i vandfadet?
  Vi skal gå fra puslebord på badeværelse lige ved siden af en vask – til puslebord i soveværelse langt fra vask. Så alle gode fif og råd modtages med kyshånd.

  De bedste hilsner, Louise.

  • Marie Eigen

   Hej Louise. Tusinde tak, det glæder mig virkelig, at du kan lide det! 🙂
   Du kan sagtens forlænge siderne, hvis du vil. Puslepuden vi har er rundet (det er de fleste i virkeligheden nok), så baby ikke bare lige ruller sig væk fra puden. Så for os har det fungeret helt fint sådan her (min Ingrid er et år nu). Æstetisk er det måske pænere, hvis kanterne flugter puslepuden, men selvfølgelig kommer din tryghed først og derfor kan det da være en fin idé at forlænge dem. Vi tog udgangspunkt i, hvordan andre pusleborde så ud, og der var det ofte tilfældet, at kanten flugtede puden. 🙂
   Held og lykke med projektet!
   kh Marie

 • Mai

  Hej Marie 🙂

  Hvor er det flot lavet – jeg er især vilde med farverne.
  Jeg er simpelthen nødt til at spørge hvor puslepuden er fra? 🙂

  Mange hilsner
  Mai

  • Marie Eigen

   Hej Mai. Tusinde tak, vi er også stadig meget tilfredse med det. Puslepuden er fra Konges Sløjd.
   Kh Marie

  • Marie Eigen

   Hej Lykke. Farven vi har valgt er fra Flügger og er fra deres Farrow & Ball farvekort. Den hedder Ball Green no. 75. Den er nemlig bare super lækker! Kh Marie

 • Rikke

  Det er så smukt et puslebord!! Har selv samme kommode som jeg er ved at omdanne til pusleplads med MDF-plade: kan du huske hvor meget maling der skulle til?

  • Marie Eigen

   Tusinde tak, Rikke. Jeg håber, du bliver glad for resultatet. Min erfaring med maling af møbler generelt er, at der ikke skal særlig meget til. Så jeg købte bare en af de små dunke, jeg tror 0,7 liter, og der var stadig noget til overs.
   Held og lykke med projektet!
   Kh Marie

 • Louise Oue Laursen

  Hej Marie

  Hvor er den bare så flot!
  Jeg vil kaste mig ud i det samme selv, men jeg er lige i tvivl om, hvordan du har sikret, at man ikke kan se de to huller fra de oprindelige håndtag?

  Og så er jeg interesseret i, hvor du har købt dine greb? 😊

  På forhånd tak!

  Bh. Louise

  • Marie Eigen

   Hej Louise.
   Der er link til grebene i indlægget. 🙂 Jeg har bare spartlet dem over et par omgange og slebet det pænt til. Således er det næsten ikke til at se.
   Kh Marie

 • Elisaebth

  Hej!
  Hvor er den bare flot. Jeg har lige fundet en brugt kommode magen til jeres og vil give mig ikast med den.
  Hvad har du gjort ift til grebene? har du bare spartlet hullerne fra de oprindelige greb? og i så fald – er det til at se hvor de har siddet?

  • Marie Eigen

   Hej Elisabeth.
   Jeg har nemlig bare spartlet hullerne. Man kan godt ane det, men nok kun hvis man ved det. 😉
   Kh Marie

 • Emilie Arnskov

  Hej Marie,

  Simpelthen så fint et puslebord. Vil du oplyse præcise mål på selve puslebordet?:-) Kh Emilie

  • Marie Eigen

   Hej Emilie.
   Tusinde tak for de pæne ord. Tænker du på selve puslepladen eller hele kommoden? 🙂
   Kh Marie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *